substancje np.
-błonnik,węglowodany ,białka,tłuszcze ,witaminy
- i składniki mineralne.
Pamiętajmy: żywność przetworzona posiada bardzo mało w/wsubstancji a funkcja ich przez obróbkę została ograniczona.
Błonnik jest bardzo potrzebny do czynności jakie wykonuje
jelito grube, czyli skraca czas przebywania resztek pokarmowych
w jelicie i ułatwia wypróżnienie. Wpływa na rozwój flory bakte-
ryjnej,powoduje zmianę pH stolca.
Błonnik - wiąże toksyczne produkty przemiany materii i
trawienia i ułatwia ich usuwanie z organizmu. Błonnik pobudza
funkcję żucia i zwiększa wydzielanie śliny,wiąże nadmiar kwasu
solnego w żołądku i wzmaga ukrwienie jelit. Posiłki zawierające
błonnik zapobiegają kamicy żółciowej,poprzez wiązanie kwasów
żółciowych i hamowanie transportu zwrotnego do wątroby,dzięki
tej czynności obniża się poziom cholesterolu w surowicy krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz