niedziela, 3 lipca 2011

Błonnik i jego rola ważna rola w organizmie.

                        W diecie pochodzenia roślinnego znajdują się różne
                 substancje np.
                              -błonnik,węglowodany ,białka,tłuszcze ,witaminy
                             - i składniki mineralne. 
   Pamiętajmy: żywność przetworzona posiada bardzo mało w/w
     substancji a funkcja ich przez obróbkę została ograniczona.
             Błonnik jest bardzo potrzebny do czynności jakie wykonuje
   jelito grube, czyli skraca czas przebywania resztek pokarmowych
   w jelicie i ułatwia wypróżnienie. Wpływa na rozwój flory bakte-
   ryjnej,powoduje zmianę pH stolca.
             Błonnik - wiąże toksyczne produkty przemiany materii i
   trawienia i ułatwia ich usuwanie z organizmu. Błonnik pobudza
   funkcję żucia i zwiększa wydzielanie śliny,wiąże nadmiar kwasu
   solnego w żołądku i wzmaga ukrwienie jelit. Posiłki zawierające 
   błonnik zapobiegają kamicy żółciowej,poprzez wiązanie kwasów
   żółciowych i hamowanie transportu zwrotnego do wątroby,dzięki
   tej czynności obniża się poziom cholesterolu w surowicy krwi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz